Jonkers Distillers Tilburg

Historie Jonkers Distillers

Jonkers Distillers is een van oorsprong Tilburgs familiebedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1907. In dat jaar begon Isidorus Jonkers (1878-1940) een commissie- en groothandel in levensmiddelen en dranken. In 1921 werd op initiatief van Frans Jonkers, één van Isidorus zonen, een voorzichtig begin gemaakt met de productie van likeuren, jenever en advocaat. Frans Jonkers (1901-1964) en zijn broers Sjaak en Jo werden in 1925 formeel opgenomen in de zaak die zich vanaf dat moment presenteerde onder de naam Is. Jonkers & Zonen. Bij zijn huwelijk in 1929 kocht Frans zijn beide broers uit en zette het bedrijf alleen voort. In 1932 werd een slijterij geopend onder de naam Oude Jonker. Een niet onbelangrijk deel van de zelf vervaardigde likeuren, jenever en advocaat, vond via deze slijterij zijn weg naar de consument. Voor zijn jenever hanteerde Frans de merknaam Oude Jonker en voor zijn likeuren en advocaat de merknaam I-Jo-Zo. In 1934 creëerde Frans Jonkers een mengdrank van witte wijn en cognac, ijoconac genaamd, waarmee veel succes werd geoogst.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide deze aperitiefdrank uit tot een product waarmee de Fa. Is. Jonkers & Zonen zich ook landelijk in de kijker speelde. In 1966 moest de naam van ijoconac onder druk van de Franse cognacproducenten worden gewijzigd in Jocona. Inmiddels had het bedrijf al een aantal verhuizingen achter de rug: van de Koestraat naar de Groeseindstraat (1929), vandaar naar de Hoefstraat (1932), vervolgens naar de Lovensekanaaldijk (1956) en tenslotte naar de Jules de Beerstraat op het industrieterrein Kraaiven (1964). In 1956 werd Frans Jonkers enige zoon Isidorus, die in Duitsland het distillateursdiploma had gehaald, medevennoot in de zaak. Na het plotselinge overlijden van zijn vader werd Isidorus (1931) in 1964 de enige eigenaar van de zaak. In de jaren zestig ging het de kleine distilleerderij aanvankelijk zeer voor de wind. In de jaren zeventig keerde het tij. De grote distilleerderijen ontketenden een prijzenslag die funeste gevolgen had voor veel kleine distilleerderijen. Onder druk van het aanhoudende marktgeweld besloot ook Isidorus Jonkers in 1975 de productie van gedistilleerde dranken te beëindigen. Waar het gelukkig wel goed mee bleef gaan was met slijterij Oude Jonker in de Johannus van Zantenstraat in Tilburg. In 1978 begon Isidorus Jonkers in een ruimte achter deze slijterij toch weer met de productie van gedistilleerde producten. In 1994 deed Hans Robben zijn intrede in het familiebedrijf dat in 1996 was omgedoopt tot Jonkers Distillers BV.

Jonkers Distillers Tilburg In datzelfde jaar behaalde Robben ook in Duitsland zijn vakdiploma van distillateur. In 2004 verhuist het bedrijf van de Johannes van Zantenstraat naar een gloednieuw onderkomen aan de Polluxstraat op het Tilburgse industrieterrein Vossenberg. Zes jaar na de verhuizing werd de distilleerderij overgenomen door Schrobbelèr BV. De kruidenlikeur werd altijd al bij Jonkers geproduceerd en de groeiende vraag zorgde ervoor dat de distilleerderij van eigenaar wisselde. De naam Jonkers Distillers blijft echter, en naast Schrobbelèr worden nog tal van andere producten ontwikkeld en gemaakt. Inmiddels heeft zich met Floris Wassing (geboren in 1989 en kleinzoon van Jan Wassing, de ontdekker van Schrobbelèr) als distillateur weer een nieuwe generatie aangediend.